Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Patent Başvurularında Türkiye Lideri Oldu

Şirketin açıklamasına göre, Patent Cooperation Treaty'ye (PCT) yapılan uluslararası patent başvurularında TUSAŞ, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin başında yer aldı.

2023 yılı itibarıyla TUSAŞ, ulusal düzeyde 175, uluslararası düzeyde ise 87 başvuru gerçekleştirdi. Ayrıca, toplam faydalı model başvuru sayısı da 78'e ulaştı. Bu başvuruların 232'si son 3 yılda yapıldı.

Daha önce WIPO En İyi Yerli Buluş Ödülü, Sertaç Köksaldı Fikri Mülkiyet Hakları Başarı Ödülü, ISIF'19 GRAND PRIX ve IFIA GRAND PRIX gibi prestijli ödüller kazanan TUSAŞ, patent başvurularının sayısını ve kalitesini artırmak için çalışmalarını sürdürmektedir.

TUSAŞ, Anka'da kullanılan hava veri, uçuş bilgisayarı, navigasyon ve iniş sistemleri, "Şimşek'in termal iz artırıcı sistemi", Hürkuş ve Hürjet uçaklarında uçuş kontrol düzenekleri, uçak yapısal parçalarını üretmek için nano malzeme, kompozit ve eklemeli imalat üretim yöntemleriyle ilgili bir dizi patent ve patent başvurusuna sahiptir.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, konu hakkında şunları söyledi: ‘Patent başvurularımızda her yıl bir önceki yıla göre önemli artış bulunuyor. Patentler şirketlerin mevcut çalışmaları ile şirketlerin önümüzdeki 10-20 yıl için yatırım yapacağı alanlarla ilgili en gerçekçi göstergeler. Patent mühendisliğini bu kapsamda doğru kullanan şirketler diğerlerine göre oldukça öne çıkıyor. Patentler, şirket için direkt ve dolaylı ticari gelirlerdir. Günümüzde şirketlerin gelirlerinin büyük bir kısmını patent, faydalı model ve marka gibi maddi olmayan varlıklar oluşturmaya başladı. Patentler bu nedenle geleceğe yatırım olarak değerlendirilebilecek çok önemli finansal kaynaklar olarak görülmelidir.’